25.9.2015

Drupal on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, jota käytetään erityisesti räätälöityjen ja suhteellisen laajojen verkkopalveluiden toteutuksessa. Drupalin suosio ei perustu sen yksittäisiin ominaisuuksiin tai erikoistumisalueisiin, vaan vahvoihin perustoiminnallisuuksiin ja räätälöitävyyteen.

Usein Drupal-toteutukset ovatkin aika pitkälle räätälöityjä. Suoraan paketista otettuna alusta ei ole kovin valmis web-julkaisujärjestelmä, joten myös ylläpitoratkaisut voivat vaihdella toteutuksesta riippuen varsin paljon. Toistuviin ja sisällöltään määrämuotoisiin perustoimenpiteisiin, esim. lehdistötiedotteen luominen, Drupal on helppo ja luotettava alusta. Vastaavasti puutteita on usein markkinoinnin ja viestinnän ihmisten kaipaamissa ominaisuuksissa, kuten WYSIWYG-muokkaus ja esikatselu. Toivottavasti lähitulevaisuudessa julkaistava Drupal 8 parantaa näitä puutteita.

Drupal soveltuukin kenties parhaiten esimerkiksi extranet- tai asiointipalveluiden alustaksi. Parin viime vuoden aikana Drupalilla on tehty myös yhä enemmän verkkokauppoja. Suomessa Drupal on erityisesti mediatalojen verkkopalveluiden alusta.

Laaja yhteisö on ehdottomasti Drupalin vahvuus ja tuotteen kehitys onkin vahvasti yhteisövetoista. Lisäksi yhdysvaltalainen Acquia on kaupallistanut lisäosiaan ja palveluitaan Drupalin päälle. Acquian kaupallinen lähestyminen sotii lähtökohtaisesti ilmaista avoimen lähdekoodin perusperiaatetta vastaan ja se onkin jakanut Drupal-yhteisön mielipiteitä.

Toimittajia:

Esimerkkisivustoja:

Lyhyesti:

  • Käytetty teknologia: PHP
  • Kehityshistoria: Drupalia on alettu kehittämään vuonna 2000 Belgiassa Antwerpenin yliopiston opiskelijoiden toimesta. Tuotteen alkumetreistä voit lukea Drupal.org-sivustolta. Yhteisön toimintaa ylläpitää ennen kaikkea The Drupal Association.
  • Lue lisää Drupal.org-sivustolta

Kaipaatko apua sopivan teknologian valintaan? » Ota yhteyttä!