2.2.2017

Kun verkkosivuprojekti tulee ajankohtaiseksi, on monta asiaa, mitkä pitää huomioida. Yksi tärkeä asia, joka tulee projektissa vastaan, on teknologiavalinta. Jos verkkosivu-uudistukselle ei ole varattu kuin muutama kymppitonni rahaa, millä julkaisujärjestelmällä sivut kannattaisi luoda?

Julkaisujärjestelmää valitessa vaihtoehtoja on useita. Lähdetäänkö hankkimaan avoimen lähdekoodin järjestelmää, kuten WordPressiä tai Drupalia, jossa on laaja kehittäjäyhteisö ja lukuisia toimittajia per teknologia, valitaanko kaupallisesti lisensoitu verkkopalvelualusta, jolla on Suomessa useita kumppaneita vai valitaanko jonkun kotimaisen firman oma julkaisujärjestelmätuote? Kun rahaa ei ole paljon käytettävissä, eteenkin pienet organisaatiot kallistuvat helposti jälkimmäiseen.

Jos oma it-osaaminen on heikkoa, avoimen lähdekoodin järjestelmiä voi olla haastavaa ostaa mutta myös käyttää. Perustoiminnot saa omalla kielellä, mutta kaikkia plugineja ei aina ole saatavana Suomeksi. Sivuston hallintapaneli voi olla kielten sekamelska, ja siitä voi olla muutenkin hankala ottaa selvää. Käyttäjän voi olla vaikea hahmottaa, missä mikäkin sivu sijaitsee ja miltä mikäkin asia näyttää varsinaisella sivustolla. Miten minä lisäsinkään uuden sivun valikkoon? Rakenna siinä sitten verkkosivustoa nollasta.

Kaupalliset verkkopalvelualustat ovat hyvin tuotteistettuja ja usein helppokäyttöisiä, mutta lisenssikustannukset voivat tuntua hurjilta. Jos avoin lähdekoodi pelottaa eikä budjetti anna myöten lisenssikustannuksille, houkutus voi olla suuri, vilkuilla toimittajien omia julkaisujärjestelmiä.

Vähän sivustoja päivittävälle verkkosisältöjen editointi on niillä helppoa, sillä päivitystyökalu on yleensä loppuun asti viilattu what you see is what you get (WYSIWYG) -editori, eikä koodista tarvitse ymmärtää yhtään mitään. Riittää, että osaa käyttää tekstinkäsittelytyökaluja. Rakenne on myös helppo hahmottaa ja sitä on helppo muokata.

Myös ostaminen on tehty helpoksi. Julkaisujärjestelmä on pitkälti tuotteistettu – sen kun valitsee, mitä toimintoja verkkosivuillensa haluaa. Ihan kuin karkkikaupassa. Hintalappukin on usein ainakin selkeä, ellei suorastaan huokea.

Varo toimittajalukkoa

Toimittajien omissa järjestelmissä piilee kuitenkin riskejä. Ostamalla pienen toimittajan oman tuotteen asettaa itsensä alttiiksi liiketoiminnan muutoksille, samalla, kun hankkii itsellensä toimittajalukon.

Toimittajalukolla tarkoitetaan käytännössä tilannetta, jossa asiakkaan käyttämää tuotetta tai palvelua ei voida helposti siirtää kilpailijalle. Entä jos toimittaja lopettaakin järjestelmän ylläpidon, tai vielä pahemmassa tapauksessa lopettaa toiminnan kokonaan? Edessä voi olla pakkoprojekti juuri silloin, kun siihen olisi vähiten resursseja. Yhden firman omalla julkaisujärjestelmällä rakennettua sivustoa kun ei voi siirtää toisen toimittajan ylläpidettäväksi.

Mitä jos toiminta muuttuu ja tarvitaankin verkkosivuille jokin uusi toiminto? Onko sellaista ja paljonko se maksaa? Mitä räätälöinti kustantaa, jos kukaan muu ei ole keksinyt toivoa samaa? Uuden toiminnon kehitystyö kun otetaan asiakkaan pussista.

Toki kaikki erikoiset räätälöinnit sitouttavat asiakasta toimittajaan entisestään, oli kyseessä sitten avoimen lähdekoodin järjestelmä, kaupallinen verkkopalvelualusta tai toimittajan oma järjestelmä. Pienien toimittajien omien järjestelmien kohdalla toimittajalukko on kuitenkin aina taattu.

Vaikka toimittajien omien, valmiiden julkaisujärjestelmien ostaminen houkuttelee varsinkin pienempiä toimijoita, heidän juuri tulisi olla tarkkana toimittajalukon kanssa. Pienillä toimijoilla kun usein on vähemmän resursseja uuden projektin käynnistämiseen.

On monta asiaa joita pitää ottaa huomioon, kun valitaan teknologiaa verkkopalveluille. Yksi asia on, kuinka pitkä elinkaari verkkosivuille tarvitaan? Varaudutaanko uuteen verkkosivuprojektiin 3, 5 vai 10 vuoden päästä? Kuinka pitkälle järjestelmän tulisi kantaa? Valittavalle järjestelmälle pitää löytyä takeita, että sitä kehitetään, ylläpidetään ja sen tietoturvasta huolehditaan tällä aikavälillä.

Avointa lähdekoodia ei kannata pelätä

Avoimen lähdekoodin järjestelmiä on hypetetty pitkään. Hyvänä puolena niissä on usein laajat kehittäjäjoukot sekä toimittajariippumattomuus. Avoimen lähdekoodin järjestelmiä on lukuisia ja kumppaneita jotka tarjoavat niitä on vielä enemmän. Suomessa tyypillisimmät avoimen lähdekoodin vaihtoehdot ovat WordPress ja Drupal.

Kun verkkosivuprojekti on hyvin dokumentoitu, sivuston siirtäminen toisen kumppanin ylläpidettäväksi ei myöskään ole mahdotonta. Hyvä konseptisuunnittelu ja vaatimusmäärittely ovat kaiken avain. Pitää tietää mitä ollaan tekemässä ja miksi. Ja kun sivusto suunnitellaan hyvin ja rakennetaan avoimen lähdekoodin järjestelmälle, sen päivittämistäkään ei kannata pelätä.

Avoimen lähdekoodien järjestelmien hyödyt peittoavat niiden haitat mennen tullen.

Ja jos edelleenkin tuntuu haastavalta, niin apua sekä sopivan teknologian että kumppanin valintaan on saatavissa. » Ota rohkeasti yhteyttä!

Lisää aiheesta: