15.5.2017

Jos en aiemmassa blogikirjoituksessani ollut kyllin jyrkkä, tulkoon selvennetyksi: älkää nyt hyvät kunnanisät ryhtykö tekemään niitä PTV-integraatioita vielä!

Kuntien lakisääteisiä palveluja koskevat julkiset tiedot pitää tuottaa Suomi.fi-Palvelutietovarantoon (PTV) kesäkuun loppuun mennessä. Näiden tietojen tuottaminen on vaivalloista ja epäilemättä vähän turhauttavaakin.

Tekninen integraatio ei helpota tiedontuotantoa

Ei kuitenkaan pidä erehtyä luulemaan, että PTV-tietojen tuottaminen olisi yhtään helpompaa sillä ratkaisulla, että kunnan julkaisujärjestelmään ryhdytään rakentamaan tietoteknisiä integraatioratkaisuja, joilla tiedot saataisiin syntymään ”jotenkin automaattisesti”.

PTV:n ensikädessä vaatimia tietoja ei löydy verkkosivuilta, vaan ne on tuotettava PTV-tietokantaan. Ja PTV-tietokantaan tallennetuista tiedoista vain murto-osaa tarvitaan verkkosivuilla – PTV-tiedot eivät ole kovin käyttökelpoista materiaalia verkkosivuilla julkaistavaksi.

Kunnilta kysytään nyt malttia odottaa sitä, mihin suuntaan Suomi.fi on menossa, ja millaisia esitystapoja, näkymiä tai rajapintoja se tulee kehittyessään tarjoamaan. Tällä hetkellä on järkevintä tuottaa PTV:n tarvitsemat tiedot suoraan PTV-ympäristöön sen omilla työkaluilla.

Suojele rahapussiasi, verkkosivujasi ja sisällöntuottajien hermoja

Mikäli nykytiedon valossa lähdetään rakentamaan integraatioratkaisuja kunnan verkkosivujen julkaisujärjestelmään, tulee todennäköisesti sekä PTV-tietojen tuottamisesta että oman julkaisujärjestelmän käyttämisestä vaivalloista, monimutkaista ja kallista.

Todennäköisenä riskinä on myös se, että hätiköidysti tehdyt integraatioratkaisut joudutaan parin vuoden päästä purkamaan ja tekemään kokonaan uusiksi Suomi.fi-palvelun kypsyneiden käytäntöjen mukaisesti. Tällaisen matkan varrella tuskin syntyy kikyä tai kustannustehoja. Saati sitten ylläpitäjiä, jotka suhtautuisivat PTV:n mahdollisuuksiin positiivisesti?

Kirjoita sähköpostiosoite jolla tilaat sähköpostiisi ilmoitukset blogin uusista artikkeleista.