Riihimäen kaupungin verkkosivusto julkaistiin keväällä 2015. Valu Digital toteutti sivuston WordPressillä. Tänä syksynä Valu Digital julkaisi GitHubissa kuntasivuston perusrungon ja listan ratkaisuun soveltuvista lisäosiosta. Valu kirjoittaa, että julkaistuun pakettiin on koottu kuntaviestijän kannalta olennaisimmat toiminnot ja sivupohjat, jonka päälle voi lähteä rakentamaan monipuolistakin kuntasivustoa.

Riihimäen kaupungin projekti avasi Valulle latua WordPress-pohjaisen kuntasivustoratkaisun kehittämiseen. Sittemmin Valun on julkaissut kuntasivustoja muun muassa Kalajoelle, Janakkalalle ja Raumalle, joista löytyy Riihimäen sivustosta tuttuja toiminallisuuksia.

Ennen North Patrolille konsultiksi siirtymistä työskentelin Riihimäen kaupungin viestintäpäällikkönä ja vastasin verkkosivuston uusimisesta kokonaisuudessaan: ideoin työpajoissa, johdin projektia, tuotin sisältöjä ja koulutin päivittäjiä.

Vetovoima ja viestintä samassa sivustossa

Riihimäen kaupungin verkkosivusto konseptointiin ennen teknistä toteutusta, ja sen tuloksena päädyttiin tekemään yksi sivusto, joka täyttää markkinointiviestinnälliset ja viestinnälliset tarpeet. Sivuston piti siis välittää vetovoimaista kuvaa tuleville asukkaille ja yrityksille sekä matkailijoille. Sen piti olla kiinnostava nuorille ja toimiva eri vammaisryhmille.

On aivan selvä, että kun tehdään sivusto kaikille, se on kompromissi: sivusto on hyvännäköinen, mutta ei kikkaile. Esimerkiksi isoja imagotasoisia kuvia on käytössä, mutta ne eivät vaihdu eivätkä vilku. Vetovoimasivustona se olisi ollut enemmän matkailusivustojen kaltainen ja viestinnällisenä sivuna virastojen sivustojen kaltainen.

Sivuston rakentamiseen tarvittiin muutamien sivupohjien lisäksi kasa erilaisia toiminnallisuuksia kuten aineistopankkia, yhteistietohakemistoa, tapahtumakalenteria ja nostoelementtejä. Verkkosivusto toteutettiin WordPressin Multisite-ominaisuudella, joten siinä on omat sivustonsa päättäjien extranetille, verkkolehdelle, asumisen kampanjasivustolle sekä museoiden sivustoille. Extraa lukuun ottamatta näillä sivustoilla on oma ulkoasunsa. Kriisiviestintäsivusto ei kuulunut aloitusvaiheessa sivustokokonaisuuteen, mutta sitä on kaivattu jo monta kertaa.

 Tärkeät tiedot nopeasti

 Riihimäkeläiset ovat löytäneet parhaiten kouluihin ja liikuntaan liittyvät asiat, päätöksenteon ja osan kohderyhmäsivuista. Nämä ovatkin sellaisia asioita, joita kuntalaiset kaipaavat. Asiat löytyivät klikkauksella tai kahdella eikä niiden löytämiseen suttaudu aikaa.

Päätöksentekosivu on ollut erityisesti päättäjien ja toimittajien mieleen. Osioiden etusivut taas ovat napanneet hakukonehaahuilijat heti asian äärelle. Osallistu ja vaikuta -sivu on osoittanut hyödyllisyytensä, joten sitä on helppo lähteä kasvattamaan sitä mukaan, kun sähköisen asioinnin keinoja tulee lisää.

Sivuston sisäinen haku on toiminut kohtuullisesti. Haku löytää kaikki osumat eikä erottele onko osuma tiedotteesta, sivusta vai yhteystiedosta. Uimahallin yhteystiedon hakijaa nämä kaikki löydökset hieman turhauttavat, vaikka kaivattu tieto löytyisikin ensimmäiseltä hakutuloksia listaavalta sivulta.

Kohderyhmäsivuille kiitosta

Kohderyhmäsivut ansaitsevat erityiskiitoksen, sillä niitä on yksinkertaista pitää elävinä, vaikka kukaan ei päivitä niitä aktiivisesti. Erilaisia sisältötyyppejä luodessa päivittäjä valitsee missä kohtaa ja kenelle julkaistava asia tulee näkyville. Kohderyhmäkohtaisesti hän klikkaa näkyviin tarvittavat usein kysytyt kysymykset ja asiointitavat sekä sopivat nostot.

Kohderyhmäsivut ovat löytäneet myös yleisönsä. Eikä ihme, sillä esimerkiksi lapsiperheiden sivu kokoaa juuri lapsiperheiden palvelut kaupungin koko palvelutarjonnasta. Heille hyödyllisiä palveluita kun tarjoavat sivistys-, sosiaali- ja tekninen toimiala. Myös pienemmän joukon yleisöt kuten opiskelijat tai maahanmuuttajat ansaitsevat sivunsa, sillä sivuille voi tällöin koota juuri heitä kiinnostavia asioita laajalta sivustolta kuten aikatauluja, liikuntapaikkoja tai vuokra-asuntoja.

Riihimäen sivustossa on hyvä, että kohderyhmäsivuja voi luoda enemmän kuin niitä on etusivulla näkyvissä. Syksyllä voi laittaa näkyviin opiskelijoiden sivun ja kesällä matkailijoiden.

Päivitys helppoa kaikille

WordPressillä toteutetussa sivustossa päivitys on helppoa. Riihimäen yli sata hyvin eritasoista päivittäjää omaksui nopeasti julkaisujärjestelmän käytön. Vaikka henkilö ei päivittäisi kuin muutaman kerran vuodessa, hän pystyy helposti tekemään yksittäiset päivitykset. Toki jatkuvasti päivittävän henkilön täytyy muistaa muutamia kikkoja esimerkiksi silloin, kun hän liittää palvelukuvauksiin palveluajat näkyviin. Erillistä ohjeistusta ei tehty, sillä WordPressillä on paljon suomenkielisiä ohjevideoita auttamassa vaikka aineistopankin käyttöön.

WordPressin perusasennuksessa ei pysty rajamaan sisällönmuokkausta muuten kuin käyttäjäroolien avulla artikkeleita julkaistaessa. Riihimäellä oli käytössä lisätoiminnallisuus, jonka avulla esimerkiksi sivuston etusivulla pystyy uutisvirtaa lukuun ottamatta julkaisemaan vain muutama henkilö.

Päivitykset rikkoivat tapahtumakalenteria

Konseptoidessa satsasimme siihen, että kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan sivuston ulkoasuun ja sisältöön. Ikävä kyllä Riihimäellä mahdollisuus ei lähtenyt lentoon: pääkuvia ei ole tarjottu kuin muutama, alatunnisteen ”Siksi mä ❤ Riihimäkeä” -kohta ei juurikaan ole kerännyt kommentteja eikä kohderyhmiä ole ehdottanut kukaan.

Päivittäjät taas eivät ole ottaneet omakseen usein kysytyt kysymykset -toiminnallisuutta. Usein kysyttyjen kysymysten vastaukset taatusti tyydyttäisivät monen tiedon tarvitsijan heti osioiden pääsivulle päätyessään.

Multisite-ominaisuus kokoaa eri sivustot saman julkaisujärjestelmän alle, mutta sen avulla ei voi hyödyntää toisten sivustojen sisältöjä kuten kuvia, dokumentteja, tapahtumia tai yhteystietoja. Kullakin sivustolla on oma visunsa ja käyttäjänsä.

Jos sivustossa on käytetty useita toiminnallisuuksia, saattavat ne mennä rikki WordPress-päivitysten yhteydessä. Riihimäen sivustossa haavoittuvin osa on ollut tapahtumakalenteri. Jos tapahtumakalenteri ei toiminut niin kuin ennen, kannatti ensin olla yhteydessä tekniseen ylläpitäjään, joka nopeasti jäljitti ongelman ja korjasi sen.

Kelpo keskikokoiselle kunnalle

Riihimäen kokemusten perusteella pienen kaupungin sivuston alustana WordPress toimii hyvin. Se on sopivan kevyt ja edullinen, ja siinä on monia kunnalle tarpeellisia toiminnallisuuksia valmiiksi.

Valun kuntasivuston perusrungon ja ratkaisulistan avaaminen lisää WordPress-toteutuksia keskisuurten kuntien julkaisujärjestelmänä, mutta ainakin riihimäki.fi-kokemusten perusteella kannattaa projektin alkaessa selvittää, mitä WordPressin kanssa saa helposti ja mitkä asiat ovat ehkä vaikeampia.


Tilaa blogin ”parhaat palat” -uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.