18.1.2018

Vuosi on vaihtunut ja on aika vilkaista peräpeiliin. Tämä artikkeli on katsaus luetuimpiin blogiartikkeleihimme sekä Web-ostajan oppaassa että sisarblogissamme Vierityspalkissa. Vuoden 2017 aikana lukijakuntaamme puhuttelivat ennen kaikkea seuraavat neljä aihepiiriä:

  1. Työkalut ja teknologiat
  2. Julkinen sektori ja hankinnat
  3. Asiakastarinat
  4. Vinkit, trendit ja ajankohtaiset pohdinnat

Työkalut ja teknologiat

Kategorian sisällä on paljon erilaisia teknologiavaihtoehtoja käsitteleviä juttuja. Koko viime vuoden luetuin blogiartikkelimme oli WordPressin haasteet isoissa sivustoissa. Tämä on täysin linjassa sen kanssa, että WordPressillä tehdään tänä päivänä yllättävänkin laajoja sivustokokonaisuuksia, ja jossain ne rajat tulevat joka tapauksessa vastaan.

Julkaisujärjestelmäpuoellla myös Liferay CE on Liferayn maistiainen, toimittajariippuvuudesta varoittava Julkaisujärjestelmä voi olla karkkipaperiin kääritty toimittajalukko sekä sisäisten käyttäjien kokemuksia ruotiva Ylläpitokokemus ei ole aina maineensa veroinen herättivät kiinnostusta.

Muita suosittuja artikkeleita olivat käytetyimmistä uutiskirjetyökaluista kertova Uutiskirjetyökalut Suomessa sekä avoimeen lähdekoodiin liittyviä uskomuksia korjaava Viisi väärinkäsitystä avoimesta lähdekoodista.

Julkinen sektori ja hankinnat

Julkisella puolella kiinnosti ennen kaikkea Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV), josta julkaistut artikkelit Mitä kannattaisi integroida? sekä Malttia PTV-integraatioiden kanssa keräsivät paljon lukijoita.

Hankintalaki ja kilpailutus olivat myös suosittuja teemoja. Hankintalakia käsiteltiin  artikkeleissa Uusi hankintalaki: Miten verkkopalvelun ostaminen muuttuu? sekä Hankintalaki-asiaa: Unohda rajoitettu menettely. Vierityspalkin puolella uuden hankintalain oletetaan lisäävän projekteja pienemmille digitoimistoille. Kilpailutuksesta puolestaan kerrottiin artikkeleissa Hyvä kilpailutus edellyttää hyvän vaatimusmäärittelyn sekä Minikilpailutus – vinkkejä ja kokemuksia.

Julkaisujärjestelmät kiinnostivat myös kaupunki- ja kuntapuolella. Vieryspalkissa kerrottiin Turun kaupungin Drupal-alustan käytön laajentuvan ja WordPressistä kerrottiin artikkeleissa Kokemuksia kaupungin verkkosivustosta WordPressillä sekä Valu vapauttaa kunnille tehdyn WordPress-sivustopohjan avoimena koodina.

Lisäksi paljon kiinnostusta herätti artikkeli Kuka haluaa asioida yhdellä luukulla?, missä kyseenalaistetaan mm. kuntien ja virastojen ”sähköisten asiointiluukkujen” hyödyt loppukäyttäjille.

Asiakastarinat

Asiakkaidemme case-kuvaukset ovat aina suosittuja. Menneen vuoden aikana luetuimpia asiakastarinoita olivat:

Lukijoita kiinnosti myös artikkelimme Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta, jonka uudet verkkosivut toimivat mallina muille. Tässä casessa North Patrol ei ole ollut mukana.
Lisäksi erilaisia referenssipoimintoja verkkokaupoista ja verkkosivustoista on koottu Vierityspalkin paljon luettuun artikkeliin.

Vinkit, trendit ja ajankohtaiset pohdinnat

Yksi vuoden luetuimmista artikkeleista oli Miltä näyttää verkkopalvelu vuosimallia 2017? Kyseinen artikkeli listaa erilaisia kiinnostavia ja onnistuneita hiljattain julkaistuja verkkopaveluita mm. käyttökokemuksen, toimivien palvelu-/tuotekatalogien sekä kirjavien kohderyhmien puhuttelun osalta. Yleisistä vuoden 2017 web-alan trendeistä kerrottiin Vierityspalkin artikkelissa.

Analytiikan hyödyntämistä ja hyödyntämättömyyttä ruodittiin vierailevien asiantuntijoiden voimin kaksiosaisessa artikkelisarjassa Web-analytiikan sietämätön keveys. Vinkkejä tarjottiin myös Vierityspalkin puolella mm. artikkeleissa Milloin kannattaa tehdä html-proto, milloin pelkät leiskat, milloin vaatimusmäärittely, milloin riittää tuotevisio? sekä Asiakas: Ota selvää toimiston kehityskäytänteistä. Vierityspalkissa otettiin kantaa myös suljetulla koodilla pelotteluun.

Viime vuoden yksi ajankohtaisista aiheista oli design-toimistojen sulautuminen toteuttajataloihin ja yksi esimerkki näistä oli Vincitin ja Linja Designin yhdistyminen.

Lopuksi vielä erikoismaininta: Englanninkielisen Buyers Guide to Web Projects -blogimme ylivoimaisesti suosituin artikkeli vuonna 2017 oli Forresterin julkaisujärjestelmäraporttia kritisoiva Forget the latest Forrester report about WCM systems.

Tilaa blogin ”parhaat palat” -uutiskirje, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa.